ItDentity | Grafisch ontwerpbureau | Webdesign studio

Blog

[rank_math_breadcrumb]
SEO website tekst, schrijven website tekst
ItDentity

ItDentity

7 tips voor het schrijven van SEO website tekst

Schrijven van website tekst moeilijk? In deze blog krijg je tips voor het schrijven van SEO website tekst. Door de juiste tekst te schrijven, hou je de bezoekers op je website. En ben je ook beter vindbaar bij de zoekmachines. Besteed aan je website content dan ook veel aandacht en schrijf zo ‘natuurlijk’ mogelijk. Alles wat je aandacht geeft groeit!

1# Schrijven van website tekst; schrijf voor mensen, niet voor zoekmachines

In tegenstelling tot lezen van papier wil een website bezoeker in één oogopslag zien of de site de informatie biedt wat de moeite van het lezen waard is. Bezoekers zijn vaak gehaast en geneigd door te klikken naar andere sites. Website tekst schrijven doe je daarom bondig, aantrekkelijk en ‘scanbaar’. Deel je teksten op in ‘stukjes’ waardoor je ook gebruik van witruimte kunt maken.

2# Val met de deur in huis

Plaats de belangrijkste of meest actuele inhoud bovenaan het artikel. Daardoor maak je de bezoeker duidelijk wat hij/zij op die webpagina kan verwachten.

3# Stel de zoekvraag van de bezoeker voorop

De meeste bezoekers komen met een concrete zoekvraag op een website. Speel hierop in als je website tekst aan het schrijven bent door aan te sluiten bij de informatiebehoefte van de doelgroep.

Stel jezelf niet de vraag; ‘Welke informatie wil ik aanbieden op mijn website?’ Maar draai de vraag eens om; ‘Welke informatie zoekt de doelgroep op mijn site?’.

Vraag je bij het schrijven van de website tekst dus voortdurend af: ‘Is deze informatie relevant?’ en bovendien ‘Welke zoekvraag geeft antwoord op mijn tekst?’.

4# De kunst van het weglaten

Als een bezoeker niet snel genoeg vindt wat hij zoekt, is hij weer weg, dus schrap overbodige tekst. Zet folderteksten niet 1-op-1 op een webpagina, maar herschrijf dit tot korte teksten.

Bij website tekst schrijven kun je beter ook erop letten dat je het gebruik van vakjargon en (ambtelijk) taalgebruik aanpast aan het kennisniveau van de doelgroep. Wat voor jou ‘klip en klaar’ is, is dat niet altijd voor een bezoeker.

5# SEO website tekst, schrijf scanbaar

 • Maak korte paragrafen
 • Bedenk goede inhoudelijke tussenkopjes (dus niet ‘Algemeen’, ‘Inleiding’ of ‘Welkom op de site van…’)
 • Maak veel gebruik van headers (h1, h2 en h3)
 • Vermijd afkortingen
 • Let op taal- en grammatica fouten
 • Vetgedrukte of schuingedrukte woorden doen het ook goed
 • Maak gebruik van veel witruimte waardoor de pagina overzichtelijk wordt
 • Gebruik opsommingen, dit maakt de tekst vlot leesbaar
 • Vermijd lange tekstblokken, indien dit laatste onvermijdelijk is; gebruik dan interne links.

6# Verlies het doel niet uit het oog

Al met al gaat het erom de klant tot actie te laten komen. Dit kan door middel van;

 • Contact opnemen
 • Een offerte aanvragen
 • Inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Een actie of enquête toevoegen
 • Maak het de bezoeker gemakkelijk met een duidelijke link of button naar de nieuwsbrief of het aanmeldingsformulier.

7# Maak gebruik van links

Voor een bezoeker moet het duidelijk zijn naar welke informatie een link leidt. Zet in je tekst links naar andere relevante content op je website. Op deze manier blijft de bezoeker op je website en ook Google kan dit soort links waarderen.

Goede content, meer bezoekers, hogere posities

Het schrijven van goede content is belangrijk voor je site omdat je hiermee bezoekers op je site kunt houden. Daarnaast rank je met de juiste website tekst beter in zoekmachines zoals Google en Bing. En door goede posities in de zoekresultaten trek je dan ook weer meer bezoekers naar je site.
Uiteraard moet de content welke je aanbiedt dan ook waardevol zijn anders heb je niet veel aan je hoge posities bij Google.

Goede content  ->  meer bezoekers  ->  hogere positie in Google

Het is een wisselwerking dus. Voor jou belangrijk om de broodnodige aandacht aan je content te besteden.

Bij het schrijven van website tekst komt heel wat kijken. Ga je zelf SEO website tekst schrijven of laat je dit doen? In dit artikel kun je voor- en nadelen lezen over het zelf schrijven van website content.

Kies je ervoor zelf je SEO website tekst te schrijven? Dan kun je bovenstaande tips in je achterhoofd houden om goede content te maken voor je site.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van website tekst omdat je echt goede content wilt maken?
We helpen je graag op weg, dus neem gewoon contact met ons op.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Recente blogs

Scroll naar top