Hoe kies je een online boekhoudprogramma?

2022-10-30
Alex de Vries

Waar moet je precies op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma? Is er verschil voor een ondernemer en een ZZPer? En zijn er onderdelen die belangrijk zijn om meer voor te betalen? Wij geven je een aantal tips bij het vinden van een online boekhoudprogramma.

Houd het duidelijk 

De belangrijkste stap bij het uitzoeken van een online boekhoudprogramma is om er eentje uit te zoeken die bij je bedrijf past. Sluit daarom een aantal proefaccounts af om te kijken hoe het programma werkt en of je weet hoe je er om moet gaan. Uiteindelijk zijn allerlei extra's in een programma fijn, maar je moet hier wel mee om kunnen gaan. Het is dus belangrijk om een online boekhoudprogramma te vergelijken, zodat je precies kunt zien welke bij je past.

Automatisch facturen draaien

Als de zaken goed gaan dan komt het hoogstwaarschijnlijk vaker voor dat je facturen verzend. Het is in ieder geval te hopen dat je dit vaak kunt doen. Deze mogelijkheid is daarom fijn wanneer dit makkelijk gaat en snel.

Wat werkt als ZZP’er

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma voor ZZP’ers? Dan is er goed nieuws voor je. Er zijn namelijk veel online boekhoudprogramma’s die een gratis account hebben voor ZZP’ers. Als je daarna groeit en mensen in dienst neemt kun  je overschakelen naar een BV. Maar om te starten als zzp'er kun je vaak gebruik maken van (bijna) gratis online boekhoudprogramma's voor slechts een tientje in de maand. 

Denk aan een groeiplan

Iets wat ook zeker belangrijk is bij het kiezen van een boekhoudprogramma, is of je cijfers krijgt om op te sturen in de toekomst. Zo gaat de data uiteindelijk voor je werken en is het fijn als er naast deze inzichten ook automatische adviezen worden gegeven waar je op kunt sturen. Zorg daarom altijd voor een groeiplan waarmee je jouw bedrijf toekomstbestendig maakt.