• Home
 • Blog
 • De kracht van een one page website

De kracht van een one page website

26 maart 2018 | Leestijd: ± 4 minuten

Een one page website kun je niet vergelijken met een ‘normale’ multi page website (meerdere pagina's).
Wat is een one page website dan wel, waarom zou je deze inzetten, wat zijn de voor- en nadelen en wanneer kun je profijt hebben van zo'n one page website (ook wel single page website of onepager genoemd)?

Wat is een one page website?

De naam zegt het feitelijk al; een one page website is een website welke uit één (langere) pagina bestaat. Vaak blijft de navigatie bovenin staan, je wordt niet doorgeleid naar een andere website pagina maar je bereikt de aangeklikte locatie welke ergens verder op diezelfde pagina staat.

Voor de gebruiker werkt dit erg prettig doordat je feitelijk alleen maar naar beneden hoeft te scrollen of je gebruikt het menu bovenin waardoor je snel naar beneden ‘zoeft’ in de website. Hiermee speelt men in op het mobiele gebruik wat ook voornamelijk uit scrollen of swipen bestaan.

One page website

One page website

Je hoort weleens dat een one page een trend is of een onjuiste keuze voor het behalen van je marketing doeleinden vooral met betrekking tot SEO (zie hieronder meer hierover).

Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een one pager is vaak een goed doordachte website welke zo is ingericht dat een bezoeker snel een aantrekkelijk aanbod voor zich heeft. Een website welke bij voorkeur geschikt is voor het promoten van een evenement, actie, dienst of product.

Een verhaal over emotie

Er worden heel wat termen losgelaten in de marketing zoals; storytelling, content marketing, branded content of brand journalisme...
Dit zijn gewoon moderne begrippen voor een heel oud fenomeen wat gaat over het vertellen van een verhaal in woord en beeld. Een verhaal dat gaat over emotie, prikkelt, authentiek is en persoonlijk. De aandachtspanne van jouw website bezoeker is steeds korter en dus zul je meer moeite moeten doen om ze jouw content te laten lezen. Een one page website is hier een geschikt medium voor.

Slimme marketing strategie

Een one page website kun je dus prima inzetten als je een product of een dienst wilt promoten. Zie het als een kort, bondig maar kloppend en vooral beeldend verhaal dat op één pagina terug te vinden is en niet verspreid over meerdere pagina’s.

Als je een website hebt met meerdere pagina’s kun je daarnaast ook nog een one-page-website hebben om net dat ene product, die leuke actie, specifieke dienst of speciaal evenement extra te promoten. Als je het slim speelt, zet je nog wat links in die one pager naar je multipage website toe en vice versa (werkt ook weer goed voor je SEO).

Opbouw van een onepager

Door een one page website goed op te bouwen, kun je de bezoeker door verschillende psychologische stadia leiden om ze eerst te informeren, daarna te overtuigen (relevante USP’s aanstippen) en tot slot aan te zetten tot actie door bijvoorbeeld een contactformulier in te voegen.

One page website, géén onderhoudskosten

Een one page website is vaak een website waarvan de content (inhoud) nauwelijks veranderd. In dit geval is een Content Management Systeem (CMS) vaak niet nodig en kun je goed af met een statische website.
Het grote voordeel hiervan is dat de website niet met regelmaat geupdate hoeft te worden en dat je dus nauwelijks of geen onderhoud (kosten) hebt aan de website.

Hoe zit het met de SEO?

Het is een stuk eenvoudiger om een website welke uit meerdere pagina’s bestaat te voorzien van verschillende trefwoorden/termen.
Je kunt op de ene pagina bijvoorbeeld de focus leggen op een trefwoord als ‘goedkope vliegvakantie Spanje’ terwijl je bij een andere pagina inzet op ‘goedkope vliegvakantie Italië’.

Hoe je het ook went of keert, je kunt een one page website niet volstoppen met zoektermen en ben je dus beperkt met je SEO. Maar wij kennen ook succesverhalen van SEO resultaten met een one page website.

Wanneer dan wel een one page website?

Promoten van product, acties, evenementen, etc.

Een one page website is prima geschikt om een (tijdelijk) product, doel, project, evenement of actie onder de aandacht te brengen.

Er gewoon zijn op internet

Als online visitekaartje, je wilt een eenvoudige zakelijke website (bijvoorbeeld een kleine zelfstandige) en vindbaarheid is van ondergeschikt belang.

Voor starters

Starters welke nog weinig informatie hebben maar wel een gelikte bedrijfspresentatie wensen, kunnen een one page website overwegen.

Voor persoonlijke websites

Voor creatieve organisaties, sprekers, personal trainers of wat dacht je van een opvallend CV.

One page website

Voor- en nadelen van een one page website

Voordelen

 • Focus ligt op kwaliteit
  Doordat je gedwongen wordt de boodschap krachtig en bondig te houden, leg je de focus automatisch op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bezoekers gaan direct op in jouw verhaal.
 • Juiste pagina
  Je hoeft je hoofd niet te breken over de vraag hoe de bezoeker op de juiste pagina uikomt of hoe je de navigatie het beste indeelt. Aandachtspunten zijn wel wat en hoe je het overbrengt.
 • Navigatie
  Die is er eigenlijk niet. Klik je een item in het menu aan, schuift de pagina naar beneden. Of je scrollt door het scherm van je mobiele apparaat heen. Simpel dus.
 • Mobiel gebruik
  Zeer geschikt voor mobiel gebruik omdat je het menu niet hoeft te gebruiken en alleen maar hoeft te scrollen.
 • Sterk als promotiemiddel
  Ideaal als online visitekaartje, actiesite of om een product of evenement te promoten, zeker in combinatie met je reeds bestaande website.

 • Minder website onderhoud
  Vaak zijn er weinig tot geen wijzigingen aan een onepager. Kies je dan ook nog voor geen CMS pakket heb je ook geen updates aan je website nodig.
 • Lage kosten
  Een onepager vereist geen ingewikkelde technische functies en kan in no-time gemaakt worden tegen lage kosten.

Nadelen

 • Vindbaarheid in Google
  Om online vindbaar te zijn, ben je beter af met een multi page website met afzonderlijke pagina’s voor verschillende zoektermen. Hierdoor stijgt de kans dat je online goed gevonden wordt.
 • Langere laadtijd
  Onepagers worden vaak ingezet als een unieke beleving met vooral veel grote afbeeldingen en video. Door deze elementen te gebruiken kan dit leiden tot langere laadtijden.
 • Navigatie
  Niet alleen een voordeel maar kan ook een nadeel zijn. Met een onepager blijft de gebruiker scrollen, is de pagina te lang kan de bezoeker voortijdig afhaken.
 • Beperkte ruimte voor informatie
  Weinig ruimte om veel informatie op weer te geven, een meterslange onepager is niet gewenst.
 • Statistieken
  Waar haken bezoekers af en waar blijven ze langer hangen? Op welke zoekwoorden word je gevonden? Met maar één pagina is dit beperkt te monitoren.
 • Hoog bounce percentage
  Als een bezoeker op een website komt en wegklikt zonder naar een andere pagina te gaan, wordt dit een ‘bounce’ genoemd. Bij een one page website is het bounce percentage dus eigenlijk altijd 100% wat in theorie weer niet goed is voor je Google positie.

Conclusie

Een one page website heeft zowel voor- als nadelen. Als je een website wilt voor één specifiek duidelijk onderwerp en je hebt een bondige boodschap welke je grafisch krachtig wilt overbrengen, dan is een onepager website een goede optie.

Heb je meerdere onderwerpen en ga je ook voor optimale vindbaarheid dan ben je beter af met een multi page website.

Na het lezen van deze blog heb je misschien al een idee gekregen of een onepager of een multi page website het beste voor jouw situatie geschikt is. Twijfel je nog? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we kunnen bespreken wat de ideale optie voor jou is. Wij kunnen zowel een 'normale' website met meerdere pagina's voor je realiseren of een one page website, dus vraag gerust om een eerlijk advies.

Geschreven door

Ingrid Bastiaansen - de Bont, oprichter en eigenaar ItDentity

Gespecialiseerd in grafische vormgeving, webdesign en SEO sinds 2000.

Interesse?

Vul je gegevens in en wij nemen snel contact met je op!

Internetbureau Breda

T 076 521 2308
M 06 10 48 06 48
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kvk 20097820

Klanten beoordelen ItDentity
gemiddeld met een

4.9 uit 5

google sterren

Privacy reglement   |   Cookieverklaring   |   ItDentity Gewoon Grafisch Goed